Blog Detayı

Ram Nedir Ne işe yarar ?

Blog 0 Yorum 776 Görüntülenme 15/02/2022 Arda Can Karani

Ram Nedir Ne işe yarar ?

Bu blogda sizlere Ram Nedir Ne işe yarar ? sorularına cevap vermeye çalışacağız. 

Ram günümüzde kullanılan neredeyse tüm teknolojik ürünlerde bulunmakta. Ve ram kullanan çoğu kişi ne işe yaradığını bilmiyor. Şimdi sizlere Ram Nedir? Ram Nasıl Çalışır? bunlardan bahsedeceğim.

Ram Nedir?

Ram kelimesinin açılımı “ Random Access Memory “ yani Türkçe olarak “ Rastgele Erişilebilir Bellek ” olarak açılıyor.

Ram , bilgisayar , telefon ,tablet  vb. teknolojik ürünlerde önemli bir rol oynuyor. Ram olmadan bu tür cihazlar kullanılamaz. Günlük hayatta bilgisayarda kullandığınız bir uygulama ram kapasiteniz yetersiz ise yavaş işleyecek veya hiç açılmayacaktır.

Ram bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu bilgileri o anda yada daha sonrasında kullanıma hazır tutan geçici bellek olarak açıklayabiliriz. Ram ilk seferde açtığınız bir dosyayı hafızada tutarak dosyayı tekrardan açmak için girdiğinizde aşırı hızlı bir işlem sağlayan bir donanımdır.

Ram ‘ler asıl depolama birimi olan harddisk ‘ler  ile karıştırılabiliyor. Harddiskler dosyalarımızı sınırsız bir süre saklayabileceğimiz uzun süreli depolama birimi iken , ram ise geçici depolama birimidir. Ram ‘ler bilgisayarımızı kapadığımız andan itibaren geçici bellekte bulunan her bilgiyi silmektedir.

Ram belleğiniz ne kadar olmalı?

Ram belleğiniz program kullanımında bir işlem gerçekleştirmek için yeterli bir kapasiteye sahip olmalıdır. En az 4gb ram sahip olmalısınız bununla birlikte mhz denilen ram bellek hızı da önemli bir etkendir. 1600mhz hızlı bir ram ile 3200mhz arasında çok büyük bir fark bulunmakta.

Ram Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

-İlk öncelikle kendi ram kapasitenizi bilmelisiniz. Bunu ise  bu bilgisayar yada bilgisayarım simgesine tıklayın. Açılmış olan pencerede sağ tıklayıp özellikler menüsüne basın. Bellek kısmına bakarak raminiz öğrenebilirsiniz. Ne tür işlemler yapacağınıza bağlı ram ihtiyacınızı belirleyin.

-Anakartınız da ram takabilmek için boş bir ram yuvası bulunuyor mu? Ve anakartınızın kaç gb ram desteklediği , hangi DDR sürümünü kullandığı ve kaç mhz değerine kadar destek sağladığını bilmelisiniz.

Dikkat! Kasada bulunan ram’ ler ile laptoplarda bulunan ram’ ler farklı tiplerdedir bunu dikkate alarak ram seçimi yapmalısınız.

- DDR ram içindeki veri akışının hızını ifade etmektedir.DDR2, DDR3, DDR4 gibi ddr sürümleri mevcuttur. Anakartınız hangi sürümü destekliyorsa o sürümde bir ram alamalısınız.Anakart modelini aratarak hangi ddr sürümünü desteklediğini görebilirsiniz.

- Bizim önerimiz bilgisayarınızda en az 4gb ram bulunmasından yana fakat bununla birlikte mhz değerinede önem vermelisiniz ve bu da  alacağınız ram de fiyatları biraz arttırmakta.

- Mhz ram’in çalışma hızı anlamına gelmektedir. Bu değer ne kadar yüksek olursa bilgisayardaki işlemleriniz bir o kadar hızlı olur.

"Kasa Rami Örneği"

- Ram ‘i satın aldıktan sonra sırada takma işlemi var. İlk öncelikle bilgisayarınızın ram kısmını bulun. Kasada bu işlemi yapacaksanız boş yuvanın iki taraftaki mandallarını açın ve ramin alt kısmını uygun şekilde boşluğa yerleştirin. Mandalları kapatana kadar bastırıp yerine oturtun. Bu işlemi laptop tarafında yapacaksanız normal ramin yarısı kadar boyutta olan küçük  laptop ramini boş yuvaya takıp kulakçıkları üst kısma gelene kadar bastırın.

"Laptop Ram Örneği"

 

Bilgisayar hızlandırma ile ilgili diğer makalelerimize aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İkinci El Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SSD Nedir ? SSD Ne İşe Yarar ?

 

Kaynak : 

0 Yorum

  • Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap