SSD'ler yeni sistemlerin olmazsa olmazı konumunda. SSD bulunmayan bilgisayarlardan beklediğimiz verimli performansı alamayabiliriz. Hdd'lere göre okuma-yazma hızı 10 kat daha hızlı olan SSD'ler oyun, dosya aktarımı, işletim sistemi genel çalışması, dosya kopyalama ve bilgisayarın açılıp - kapanma hızı gibi özellikleri büyük ölçüde etkilemektedir.
Açılımı Solid-State Drive (Katı Hal Sürücüsü) olan SSD'ler, sabit disklere göre daha pratik ve bozulması daha zor bir yapıdadır. Sabit Diskler içindeki bir bilgiye erişebilmek için cd şeklindeki diski döndürüp optik olarak okumak zorunda ve bu optik okuma işlemi belirli bir zaman almakta. Bunun aksine SSD'ler ise veriyi flash hafıza çiplerinde depolar. Yani SSD, optik bir okuma ve fiziksel dönen bir disk olmadan donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir. Bu sebeple okuma -yazma hızı normal bir harddiske göre çok daha hızlıdır. SSD'ler daha önceleri hızı seviyorsanız tercih etmeniz gereken bir donanım iken, artık günümüzde olmazsa olmaz bir donanım haline gelmiştir.
SSD'ler sabit disklere göre daha dayanıklı bunu sebebi ise bir sabit diskin içinde hareket etmesi gereken parçaların bulunması. Bir darbe halinde parçalar çok kolay bir şekilde bozulmaya elverişli hale geliyor. SSD’ler içerisinde disk yerine çip barındırdığı için daha uzun ömürlü oluyorlar. Üstelik daha hafif ve taşıması kolay bir cihaz.
SSD mikrosaniyelerle işlemler yaptığından dolayı verilerin hızlı okuma ve yazması, programların açılması, işletim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Hdd ile ortalama 1 dakikada açılan program SSD ile ortalama 5 saniyede açılmakta.
SSD düzgün kullanıldığı takdirde; sürücünün ömrü, flaş çipler bozulmadan önce sürücüye yazılabilecek terabayt sayısı ile ölçülür. Ortalama 10 yıl kullanım ömrü bulunmakta. Bununla birlikte yer avantajı da yüksek. Günümüzde genellikle, masaüstü bilgisayarlarda 3.5 inç ve dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklükteki sabit diskler kullanılır. SSD ise dizüstü bilgisayarlardaki gibi 2.5 inç yer kaplamakta fakat ağırlığı ise yarısı kadardır.
SSD almayı düşünüyormusunuz ? Neden SSD almalısınız ?
SSD takmayı düşündüğünüz bilgisayarınızın olması gereken minimum işlemci ve ram özellikleri hakkında detaylı bilgiler için buradaki makalemizi okuyabilirsiniz.
0 Yorum
Henüz yorum yapılmamış.