Son zamanlarada atmış olan siber saldırıların önü arkası kesilmiyor.
Bu konuyu detaylı bir şekilde araştıran global siber güvenlik şirketi Bitdefender Antivirüs, Windows kullanan kişilerin en çok maruz kaldığı siber saldırı çeşitlerini listeledi.
Bu yapılan saldırı en çok Windows işletim sistemlerini etkiliyor. Bu yapılan araştırmada en çok karşılaşılan siber saldırı çeşidi Truva atı oldu. Onu izleyen potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar (PUA), açıklardan yararlanma , kripto para madenciliği ve fidye yazılım saldırıları oldu.
Virüslü sistemlerden veri sızdırmak ve diğer uç noktalara yayılmak için yanal olarak hareket eden veya saldırıyı genişletmek için farklı kötü amaçlı yazılımları indirmesi için tasarlanan yazılımlar Truva atı olarak adlandırılıyor.
Bu tür saldırılar bilinen, bilinmeyen (sıfırıncı gün) veya güvenlik sisteminde yama yapılmamış açıklardan yararlanılarak gerçekleştiriliyor.
PUA'lar yaygın olarak ücretsiz yazılımlar, yeniden paketlenmiş uygulamalar, sistemi temizleyen uygulamalar veya gizli işlevselliğe sahip diğer yardımcı programlar olarak görülebilir. Farklı türdeki PUA’lar, kullandığınız arama motorunu değiştirebiliyor ve eklentileri yüklemek gibi izinsiz olarak tarayıcının kullanımını değiştirerek kullanıcının tarayıcısını ele geçiriyor. Daha tehlikeli PUA'lar, üçüncü taraf uygulamaları değiştirebilen, arka planda ek yazılım indirebilen veya sistem ayarlarını değiştirebilen uygulamalardır ve bu da gerçek güvenlik ve gizlilik sorunlarına yol açabilir.
Bu siber saldırı türünde, saldıran kişi Windows sistem kurulu bilgisayarın CPU gücünden yararlanarak size fark ettirmeden kripto madenciliği yapamakta.
Bilgisayarınıza sızdıktan sonra, bilgisayar içerisinde bulunan tüm verileri çalıp şifrelemekte. Ve verileriniz karşılığında sizden bir miktar para talep etmekte.
-Hesaplarınız için ayrı şifreler kullanın.
-Tarayıcılara veya programlara hesaplarınızı kaydetmemelisiniz.
-Ortak ağ kullanırken dikkat etmelisiniz.
-Bilmediğiniz sitelerden indirme yapmayın ve size gelen güvenmediğiniz e-posta ları dikkate almayıp dosyaları indirmemelisiniz.
-Bilgisayaraınızı her daim güncel tutmalısınız (Özellikle Güvenlik Programlarını)
-Usb bellekleri kullanırken dikkat etmelisiniz.
-Bilgilerinizi şifreleyebilirsiniz
0 Yorum
Henüz yorum yapılmamış.