Akıllı cep telefonları gerek ışık ve görsel efektleri gerek sesleri gerekse modelleri ile çocukların her zaman ilgisini çekmiştir. Çocukların dikkatini bu kadar çekiyor olması ile birlikte çoğu zaman ebeveynlerin yemek yedirmek, ağlamasını engellemek ya da biraz oyalanmasını sağlamak için kullandığı bir araç hâline gelmesi de şaşılası bir durum olmasa gerek.
Bu cihazların çocuklarınıza vereceği zararlar da bir o kadar çok yönlü ve karmaşıktır. Doğru ve yeteri kadar kullanılmadığında çocuklara bedenen, ruhen, sosyal yönden ve akademik açıdan çok sayıda zararı mevcuttur.
Telefonların yaydığı radyasyon beyin hücrelerinin ısınmasına, ölmesine ve bölünme kontrolünün bozulmasına yol açarak tümör oluşumuna sebep olabilir.
2.Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olasılığını arttırır.
İnsan beyni elektromanyetik dalgalanmalardan etkilenir. Cep telefonu radyasyon yayarak nöronların çalışmasını etkiler. Bunun sonucunda nörolojik temelli kronik bir gelişim bozukluğu olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu besler.
3.Davranış bozukluğuna neden olur.
Çocuğunuz çok fazla telefonla oynuyor; telefon çekmediğinde, error verdiğinde ya da şarjı bittiğinde çığlıklar atarak kıyametleri mi koparıyor?
Çünkü sürekli ekrana bakan, izlediği içerik ile birlikte devamlı bir aksiyon içerisinde olan, seslere ve görsel efektlere maruz kalan çocukta yorgunluk, gerginlik ve dalgınlık olması normaldir.
5.Kalıcı postür bozukluğuna sebep olur.
Çocukluk dönemi insanın sadece zihnen, ruhen ve duygusal olarak değil bedenen de hızlı bir gelişim ve değişim içerisinde olduğu bir dönemdir.
İskelet sistemi gelişmeye, şekil almaya devam eden çocuk gün içerisinde sürekli telefonla zaman geçirdiğinde boyundaki omurlarda eğrilik, telefonu kavrama ve ekrana tıklama hareketlerini sık yapmaktan dolayı parmaklarda eğrilik, sürekli oturur ve önüne bakar pozisyonda olması bel omurlarında eğriliğe neden olur
6.Gözleri bozar ve baş ağrısını tetikler.
Sürekli bir ekrana bakmak ve görselleri takip etmek zamanla gözleri yorar. Çocuk ekrana bakarken dikkat kesilir ve göz kırpma sayısı azalır.Normalden az sayıda göz kırpmak göz yüzeyindeki gözyaşının buharlaşmasına neden olur.Az göz kırpan çocuklarda gözlerde kuruluk, batma, yanma ve kızarıklık olur, enfeksiyon riski artar.
Cep telefonu ekranındaki ışık ve görsellere uzun süre bakmak gözlere zarar verirken beraberinde baş ağrısını da tetikler
Sürekli elinde telefonla gezen çocuk için ekranda daima dikkatini çekecek, zihnini oyalayacak, kendisini yoracak ses ve görüntü efektleri olacaktır.
Çocuk bu uyaranlar karşısında sürekli içeriğe dahil olmak ister ve uyumak onun için artık zaman kaybıdır. Ve çocuk artık uyumak istemeyecektir.
0 Yorum
Henüz yorum yapılmamış.